A szállodai és éttermi textíliák fertőtlenítő mosására mindig kiemelt figyelmet kell fordítani, most pedig különösen. A koronavírus hazánkban is jelen van, és bár egyelőre csak sejtéseink vannak azzal kapcsolatban, milyen gazdasági hatásai lesznek később a szálloda- és vendéglátóiparban; most kiemelten fontossá vált a rendszeres fertőtlenítés. Ez pedig nem csak a rendszeres kézmosást és a felületek higiénikusan tartását jelenti, hanem a textíliák fertőtlenítése is elengedhetetlen.

Textíliák fertőtlenítése hatékonyan és biztonságosan

A textíliák fertőtlenítő mosásakor két dologra kell minden esetben odafigyelni: a mosás és fertőtlenítés egyszerre legyen hatékony és biztonságos is úgy, hogy az ágynemű, ágyneműhuzat, abrosz, szalvéta anyaga ne sérüljön.

Az első és legfontosabb tanácsunk, hogy bár energiatakarékosságra törekszünk mindenhol, az alacsony hőfokon történő mosás jelenleg nem ajánlott. Bár hagyományos esetben egy háztartásban (ha nincs tartós, fertőző beteg vagy kisbaba a családban), elegendő 40 °C-on mosni, azonban jelenleg mi inkább a 60 °C-on történő mosást ajánljuk.

Dr. Pixie McKenna családorvos a következőképpen vélekedik a kérdésről:

„Az alacsony hőfokon végzett mosás valóságos baktériumlevest hoz létre a mosógépben, így a mikroorganizmusok könnyedén átkerülhetnek a fertőzött ruhákról a nem fertőzöttekre. A baktériumok és vírusok, például az influenza vírusok és az E. coli baktériumok, 60 Celsius fok alatt túlélik a mosást, ami növeli a fertőződés kockázatát.”

Fontos azonban, hogy ezt a magas hőfokot nem minden textília bírja, az olcsó anyagok nagyon gyorsan tönkremehetnek általa. Azonban a Vend-Tex textíliái (így az ágyneműk, ágyneműhuzatok, törölközők és éttermi textíliák is) bírják a 60 °C-ot, ami segít a még nagyobb tisztaság és higiénia elérésében. Mosás után pedig a már száraz textíliákat érdemes gőzölős vasalóval is átvasalni (vagy eleve szárítógépben szárítani őket) a puhaság megőrzése és a fertőtlenítés érdekében.

A fertőtlenítőszerekről

Ipari és háztartási környezetben egyaránt érdemes a minél jobb minőségű fertőtlenítőszerek használatára törekedni. A hagyományos mosószerek mellett ajánlott fertőtlenítő mosószeradalékot is használni, melyek baktericid, fungicid és virucid hatásúak, illetve klórmentesek. Az ilyen fertőtlenítő koncentrátumoknál elengedhetetlen a szakszerű, pontos hígítás, melynek arányaiban az egyes termékek címkéje segít.

Mit tegyen, ha nem jut fertőtlenítő koncentrátumhoz?

Egyáltalán nem ritka jelenség ezekben a napokban, hogy nehéz vagy egyenesen lehetetlen a fertőtlenítőszerek beszerzése – óriási a hiány az üzletekben és raktárakban. Ebben az esetben – bár kisebb hatásfokkal, de – otthon, háztartási körülmények között is készthetünk saját, természetes alapú fertőtlenítőket.

A citrom jó alternatívája lehet a mosó- és öblítőadalékoknak. Egy evőkanál citromlé hozzáadása az öblítő- vagy mosószerhez tisztábbá és illatosabbá is teheti a kimosott textíliákat.

Az ecet a mosógép teljes fertőtlenítésében lehet a segítségünkre. Öntsön a mosógép mosószer adagolójába fél pohár ecetet, majd üresen indítsa el a gépet egy rövidprogramon. A következő mosásnál a textíliák nem csak fehérek és foltmentesek lesznek, de egy alap fertőtlenítést is kapnak.

A teafaolaj az egyik legjobb természetes baktériumölő, így szintén segíthet a mosásban. Minden mosáshoz 3-4 csepp teafaolaj hozzáadása segít fertőtleníteni és óvni a ruhákat a kórokozók ellen.

A fertőtlenítő mosószeradalékok használata és a magas hőfokon történő mosás képes a leginkább megfelelően fertőtleníteni éttermi és szállodai textíliáit. Azonban ezt nem minden anyag bírja, így most még fontosabbá vált a magas minőség az alacsony árral szemben. Katalógusaink mellett letölthető Esettanulmányunk segíthet önnek abban, hogyan tudja kiszűrni a silány minőségű textíliákat, és éttermébe, szállodájába kizárólag megfelelő minőséget beszerezni.

Szóljon hozzá