Fehér törölköző fehérítés nélkül? Nem lehetetlen!

Milyen a tökéletes törölköző? Patyolat tiszta, puha és lehetőleg hófehér. Mindegy, hogy otthon vagy szállodában, de a beszürkült, kemény, szöszös frottír egy rémálom nőknek és férfiaknak egyaránt. Így minden mosoda és háziasszony a végletekig képes elmenni azért, hogy a törölközők tiszták, higiénikusak, puhák, de legfőképpen hófehérek legyenek. Azonban a rengeteg vegyi anyag, amit a törölköző fehérítésére használnak, könnyen roncsolja a frottírt, ami ezáltal kemény és durva tapintású lesz, veszít a nedvszívó képességéből, majd használhatatlanná is válik. Hogyan őrizheti meg tehát a frottír törölköző minőségét és ragyogását komoly vegyi kezelések nélkül? A törölköző fehérítése nem csak vegyszerekkel történhet – a helyes mosásnál és kezelésnél kezdődik a tiszta, higiénikus, puha és ragyogóan fehér frottír.

A törölköző mosásának alapszabályai a puhaság megőrzése érdekében

Ahhoz, hogy hosszú távon megőrizzük a fürdőlepedő vagy bármilyen más otthoni és szállodai frottír minőségét, puhaságát és nedvszívó képességét, fontos betartani néhány, pontosabban 4+1 alapszabályt.

  1. Mindig ügyeljünk a víz keménységére. Magyarországon, mint tudjuk, különösen kemény a víz, és az ebben található ásványi részecskék könnyen lerakódnak a mosógépben, amiről pedig a frottírra kerülnek. Ezzel a lerakódással felgyorsul a törölközők, fürdőköpenyek és más frottírok keményedése, ami a nedvszívó képesség romlásához vezet – ezáltal pedig jelentősen lerövidül az élettartam. Bár a mosáshoz használt víz keménységére alapvetően kevés ráhatásunk van, érdemes körültekintően megválasztani a víz lágyításához használt készülékeket és szereket.
  2. Figyeljünk az ajánlott töltősúlyra. Ha túlpakoljuk a mosógépet, az megakadályozza azt, hogy a törölközők, fürdőlepedők és köntösök rendesen ki legyenek öblítve. Szennyeződés és fel nem oldódott mosószer maradhat a frottírokon, ezzel pedig könnyen tovább keményedhet az anyag.
  3. Annyi mosószert használjunk, amennyi elő van írva. A túl sok mosószertől nem lesz tisztább a törölköző – sőt, a többlet anyag nem tud rendesen feloldódni, ami szintén keményíti a frottír anyagot.
  4. Az öblítő akár el is hanyagolható. A túl sok öblítő megtapadhat a frottír szálakon, ami szintén a puhaság elvesztéséhez vezet. Ahhoz, hogy megőrizzük a fürdőlepedők puhaságát, érdemes a lehető legkevesebb öblítőt használni vagy teljesen elhagyni.

A fenti tanácsok azonban mit sem érnek, ha olcsó és gyenge minőségű törölközőket vásárolunk. Első sorban (és ez az a bizonyos +1 tipp) mindig ügyeljünk arra, hogy olyan minőségi frottír termékeket válasszunk, melyek hosszú éveken át kiszolgálhatják a vendégeinket, vagy akár saját családunkat.

Törölköző fertőtlenítés vegyszer nélkül

Ahogy a puha frottír, úgy a fertőtlenített, higiénikus törölköző sem kizárólag a különböző vegyi eljárásokon múlik. Ha helyesen tisztítjuk és kezeljük a fürdőlepedőket, fürdőköpenyeket és más frottírokat, akkor teljesen feleslegessé is válhatnak a különböző fertőtlenítő szerek.

Ha a fentiekre odafigyelünk, és nem hanyagul a fürdőszoba padlóján hagyjuk a törölközőket, hanem kiterítve szárítjuk őket használat után, biztosak lehetünk abban, hogy minden alkalommal baktériummentes és higiénikus frottírba törölközhetünk. Viszont mint a puhaság megőrzése, úgy a higiénia érdekében is elengedhetetlen a megfelelő törölköző alapanyag kiválasztása. Mintakollekcióink pedig pont ebben segítenek: a frottír anyagminták segítségével ön könnyen eldöntheti, hogy milyen színű, vastagságú és minőségű alapanyagot válasszon szállodai törölközői gyártásához.

Törölköző fehérítés a szállodában és otthon

Körbejártuk, hogy hogyan lesz tartósan puha és higiénikus a frottír törölköző vagy akár a szállodai fürdőköpeny. Ha ezzel a kettővel megvolnánk, már csak egy dolog maradt hátra: kiderítsük, hogyan marad hosszú távon hófehér a szállodai törölköző.

Bár a szállodákban hagyományosan klórral és hidrogén peroxiddal fehérítik a törölközőket, tudnia kell, hogy van nem is egy kevésbé ártalmas megoldás is a törölközők fehérítésére.

  1. Tartsa be a helyes mosási és kezelési tanácsokat. Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy a törölközőket a leírtaknak megfelelően kezelje és tisztítsa. A helyes törölköző mosás és kezelés az első lépés a minőség és a fehérség megőrzéséhez.
  2. A helyes mosás szigorú alapszabálya a szennyes alapos szétválogatása. És most nem csak a színes és fehér anyagok külön mosására gondolunk. A szín szerinti szortírozás mellett legalább olyan fontos, hogy a különböző anyagokat ne együtt mossuk. Az eltérő alapanyag tulajdonságok eltérő mosási körülményeket igényelnek, ráadásul a különböző anyagok könnyen roncsolhatják is egymást a mosógépben való találkozásokkor.
  3. A klór és különböző vegyszerek könnyen roncsolják a frottírt – ha teheti, kerülje őket. Mivel a mindennapi és üzleti élet során is egyre fontosabb a környezettudatosság, ezért szerencsére már rengeteg alternatívája van annak a háztartásnak vagy mosodának, ami a vegyszermentes mosást választja. Ha teheti, kerülje ön is a klór és hidrogén peroxid használatát. A vegyszerek tökéletes alternatívája lehet a szódabikarbóna és ecet keveréke. Megfelelő arányban adagolva ez a koktél tökéletesen képes egyaránt fertőtleníteni és fehéríteni a törölközőket.

Hogyan őrizheti meg a lehető leghosszabb ideig törölközőinek fehérségét? Úgy, ha körültekintően kezeli és mossa a frottírokat, és már a törölköző vásárlást is körültekintően intézi. Ahhoz pedig, hogy biztosan olyan frottírokat rendeljen szállodájában, amelyekre valóban szüksége van, fontos, hogy átadjon minden szükséges információt a beszállítójának. Mik ezek az információk? Ebben a kérdésben segít a katalógusaink mellett letölthető Esettanulmányunk, melynek segítségével teljes mértékben az ön szállodájára szabott textíliákat szerezhet be – minőségben, kinézetben, színben és anyagösszetételben egyaránt.

Vendtex Kft.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0