„A szép történeteink mindig arról szóltak, hogy valakinek nagy gondja volt és mi megoldottuk” – Mesics Zoltánnal beszélgettünk a hazai vendéglátóipari textíliagyártásról

A Vend-Texnél idén ünnepeljük fennállásunk 26. évfordulóját. A több, mint negyed évszázad alatt mind gazdasági, mind technológiai és az alapanyagok minőségbeli változásával is szembenéztünk, de valami mindig állandó maradt: a lelkesedésünk és a minőségre való törekvésünk. Ebből az alkalomból beszélgettünk a cég egyik tulajdonosával, Mesics Zoltánnal – aki nem csak a Vend-Tex történetébe, de a textíliagyártást érintő, fent említett változásokba és a fonalak legapróbb részleteibe is elkalauzolt minket. A Mesics Zoltánnal készült interjú során pedig nem csak a textíliagyártás titkait ismerhetjük meg, de azt is, hogy mi a különbség a természetes, mesterséges és szintetikus alapanyagok között; valamint, hogy a színek hogyan befolyásolják az abroszok és szalvéták, vagy akár ágyneműhuzatok árait. 

Változó textília alapanyag árak – változó árak, amit a piac nem tolerált 

Mit gondol, hogyan változtak a vendéglátóipari textíliák az elmúlt 26 évben, mind Magyarországon, mind globálisan? 

26 évvel ezelőtt, a Vend-Tex Kft. alapításakor a vendéglátóipari textíliák gyártása során még nagyobb arányban használtak fel természetes szálakat az egész iparágban – rengeteg volt a pamut és len textília, valamint más természetes szálakból készült szövet. Magyarországon rengeteg olyan nyersanyag volt megtalálható, amelyekből finom fonalat lehetett fonni. A vendéglátóipari textíliák, mint az abroszok és ágyneműk gyártásához a tartós, jó tulajdonsággal rendelkező fonalakat használták fel. 

Ám megváltoztak a világpiaci árak, és ennek megfelelően növekedtek a természetes szálak árai is.  

A len és a többi növényi szál árai olyan nagymértékben mentek fel, hogy szinte megfizethetetlenné váltak. A piac ezt nem tolerálta, így a pamut irányába kezdett húzni. Emellett pedig egyre népszerűbbek lettek a mesterséges, szintetikus szálakkal kevert textíliák is – bár már korábban is keverték a pamutot és a lent különböző mesterséges és szintetikus szálakkal, az árak emelkedésével azonban ez az akkor még kisebb arányú keverés még inkább eltolódott a mesterséges és szintetikus alapanyagok egyre nagyobb mértékű felhasználása felé.

A legnépszerűbb ilyen szintetikus anyag a poliészter lett, főként a selyemdamaszt gyártásban. A frottírgyártásban kedvelt mesterséges szál lett a viszkóz.

Textíliagyártás - hímzés

Gépi hímzés

Mesterséges és szintetikus szálakról is beszél. Mi a különbség? 

A mesterséges szálak alapanyagai megtalálhatóak a természetben, a szintetikus szálak viszont abszolút laboratóriumi körülmények között készülnek. A frottírokban megtalálható bordűr díszítésben a viszkóz megtalálható a természetben: a fákból vonják ki és ebből a kivont anyagból húzzák a fonalat. A szintetikus fonalakat viszont kőolaj származékokból gyártják – ez a leglényegibb különbség a két típusú fonal között. 

Az alacsonyabb gyártási költségek mellett még milyen pozitív haszna van a különböző nem természetes fonalak felhasználásának a textília gyártás során? 

A poliészter nagymértékben megerősíti a textíliát. Ha pamut közé poliészter szálat keverünk, akkor növelni tudjuk a késztermék szakítószilárdságát.   

A poliészter tapintása hasonló a pamutéhoz, így nem ront a minőségen, viszont textília élettartama megnő.

Győződjön meg még a megrendelés előtt arról, hogy minőségben, tapintásban és funkcióban is a megfelelő alapanyagot választja ki abroszailepedői, akár törölközői egyedi gyártásához. Igényelje mintakollekcióinkat, és az ezekben található anyagminták, valamint munkatársaink segítségével válassza ki minden esetben az ön igényeinek leginkább megfelelő alapanyagokat.

A szín egyaránt befolyásolja a szalvéta árát és élettartamát 

Színek és minták terén milyen változások mentek végbe a textiliparban? 

Negyed évszázada még divat volt a mintás vagy a jaquard mintás textília, ezután jelentek meg a minimalista stílusok. A designereknek köszönhetően a mintás abroszok levonultak a piacról, helyüket a sima fehér, minta nélküli asztalterítők vették át minden étteremben. 

A magyar piacon a népszerű színek inkább a világosabb tartományban találhatók, és ennek is megvannak a gazdasági okai. 

Egy textília árát nagymértékben befolyásolja a színének mélysége – ezért is hihetetlenül, akár 50-90%-kal is drágábbak a fekete vagy éppen sötét bordó asztalterítők és szalvéták, mint fehér társaik. Ráadásul a sötét színek hamarabb is kopnak a világosaknál, így használati idejük is lerövidül, sűrűbben kell újakat beszerezni, ez pedig tovább növeli a vendéglátós költségeit. 

Régi-új trend: vissza a természetes textília alapanyagokhoz 

Milyen arányban keverik a természetes és mesterséges vagy szintetikus szálakat a textíliák gyártásakor? Van erre valamilyen tendencia? 

A keverés a fonalgyártás során történik. Ez azt jelenti, hogy a fonalba vegyesen sodorják és fonják például a pamutot és a poliésztert, majd ezeket a fonalakat összefonják. Ezekből a fonalakból készülnek a textília alapanyagok, majd később a kész abroszok és ágyneműk. 

Általában 50-50%-os arányban használnak fel a fonalgyártás során természetes és mesterséges vagy szintetikus szálakat. De az ettől eltérő arányt és minőséget még úgy lehet javítani, hogy a pamut rövid szálait kifésülik és csak a hosszú, erős szálakat használják fel a fonalgyártáshoz. Az ebből megmaradt rövid szálak pedig felhasználhatóak még más iparágakban, például a szőnyeggyártásban is. 

Magyarországon nagyon erős tendencia lett a pamut-poliészter összetétel – a 100%-osan pamut termékek csak nagyon kevés szállodánál jelennek meg. Azonban mostanság kialakulóban van egy igény a természetes szálakra, így a pamut ismét kedveltebb kezd lenni a poliészternél. Külföldön pedig ez a tendencia még erősebb, ott az elit szállodák és jó éttermek szinte mindannyian már csak 100% pamutot használnak.

Mesics Zoltán, a Vend-Tex Kft. tulajdonosa

Mesics Zoltán, a Vend-Tex Kft. tulajdonosa

Ez egyfajta fejlődés a minőségi elvárásokban? 

Nem igazán. Idő közben végbement egy nagy technológiai fejlődés.

A 20 évvel ezelőtti anyagok és minőségek már nem igazán rúgnának labdába a jelenkor piacán – ez pedig igaz mindenre, ugyanúgy az autó-, mint a textiliparra is. Az idő múlásával a technológiai színvonal feljebb lépett. 

A távol-keleti szereplők is azért tudták megvetni a lábukat a piacon, mert az európai termékek nagyon drágák voltak. A kínaiak először nagyon olcsón, egyszerű gépeken szőtték le a méterárut. A mintázásra, amihez sokkal több tervezés és tudás kell, nem volt kereslet. A sima, egyszínű szövetek leszövéséhez elegendőek voltak a nagyon egyszerű gépek, és ezzel olcsón tudtak nagy mennyiségű árut produkálni.  

Amikor mi a Vend-Texnél elkezdtünk az európai áruval dolgozni, és bejöttek a kínaiak, volt olyan időszak, amikor az európai textília ötször annyiba került, mint a kínai. Mi ennek ellenére a minőség magas szinten tartása miatt az európaival dolgoztunk. Ugyanakkor folyamatosan dolgoztunk az árakon is. Nagyon nehéz volt ez a verseny. Mire az európai piac leépítette a gyártást, addig a kínaiak is utolérték az európai szintű minőséget. 

A textíliák vékonyabbá és finomabbá váltak.  Most már, ahogy említettem, kezdenek visszatérni a természetes szálakhoz is, de ahol fontos a funkció, ott a műszálakat is ugyanúgy használják. Az uralkodó stílus változatlanul az egyszínű minimalista a textíliák terén is – ebbe az irányba ma már főleg a nagy szálloda láncok visznek, hiszen ott a mintás nem kedvelt. 

Ma azonban már más az elképzelés a jó textíliáról, mint régen. Most már követelmény, hogy a textil tökéletesen feleljen meg a funkciójának és legyen nagyon kényelmes a vendégnek. 

 

Amikor abroszt vagy ágyneműhuzatot választ éttermébe vagy szállodájába, mindig elsősorban a textília funkcióját és vendégei kényelmét tartsa szem előtt! Ha pedig ön is az egyszerű, minimalista stílust részesíti előnyben, mi biztosítjuk önnek a beszerzés lehető legegyszerűbb módját. A webáruházunkban található éttermi és szállodai textíliák egyaránt képviselik a letisztult stílust és azt a minőséget, amihez már 26 éve szigorúan tartjuk magunkat. 

26 év az éttermi és szállodai textíliák piacán – „nem filmes”, de kalandos történetek a múltból 

Milyen volt kiszolgálni a nagy technológiai változással jelentkező növekvő igényeket egy magyar családi vállalkozás szempontjából? Mennyire volt ez küzdelmes? 

Akkor fiatalok voltunk, minden szép és jó volt. Érdekes módon soha nem éreztük küzdelemnek. Egy dolog van, ami mindig segített: a szép történeteink mindig arról szóltak, hogy valakinek nagy gondja volt és mi megoldottuk. Ami úgy nézett ki, hogy nem lehet megcsinálni, azt mi megcsináltuk. – értve ezt a határidőre, minőségre, mindenre. Nincs olyan történetünk, hogy egy-egy megrendelésnél mekkorát „kaszáltunk”. 

Az évek alatt a megrendelőink sok új dolgot kértek, és kihívás volt mindig megfelelni. Próbagyártásokat csináltunk, új típusú termékeket próbáltunk ki, olyan dolgokat gyártottunk, amiket addig a magyar piacon nem csinált senki. Aztán jött a válság: nagyon megtépázott bennünket, mint családi vállalkozás kötődtünk a dolgozóinkhoz, és amikor el kellett küldeni embereket, akkor előfordult, hogy éjszakákat ültünk otthon és azon sakkoztunk, hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani. Végül a szentgotthárdi üzemből nem kellett elküldeni senkit.

Vend-Tex stand a Hoventa kiállításon, 2008

Vend-Tex stand a Hoventa kiállításon, 2008

Mit tart az elmúlt 26 év legnagyobb sikerének? 

A legnagyobb siker az, hogy egy vidéki nevesincs kisvállalkozás bekerült az ország vendéglátóipari textíliáival foglalkozó cégeinek élvonalába. El kell fogadni, hogy valahol mértékadóak vagyunk, és most sem vagyunk a legnagyobbak, de ott vagyunk piac elején. 

A szakmaiságunk és talán a korrektségünk az, aminek ezt köszönhetjük. Mostanra kialakult szakmai körökben a hírnevünk, hogy mi egy stabil, megbízható, korrekt cég vagyunk. Úgy gondolom, hogy a megítélésünk jó.  

Mi a legemlékezetesebb sztori a Vend-Tex történetében? 

Egy országos hírű rendezvényközpontban egy nagy nemzetközi rendezvény előtti napon, délután szóltak, otthonról hoztuk be az embereket, és csináltuk meg éjjel a textíliát. Egész éjszaka dolgozott az üzem. Reggel 6-kor ott volt az áru a megrendelőnél. 

Vagy amikor egy országos bálhoz az asztalszoknyákat mi készítettük – elfelejtették előre megrendelni és az is reggelre lett kész. Aznap hatalmas ónos eső esett, tele volt a rádió azzal, hogy senki ne induljon útnak, de nekem fel kellett vinnem az asztalszoknyákat Budapestre. Akkoriban még táskás mobiltelefon volt. Ott volt nálam és minden megtett valahány kilométer után felhívtak Pestről, hogy „hogy van? Nincs semmi baj? Tud jönni? Oda fog érni?”. Végül rendben leszállítottuk a megrendelést. Ezek persze nem filmes sztorik. 

Az elmúlt negyed évszázadban mindig a minőséget, a funkciót, ügyfeleink és nem utolsósorban az ő vendégeik igényeit tartottuk szem előtt – ezen pedig az elkövetkező években (vagy évtizedekben) sem fogunk változtatni. Biztosítjuk a lehetőséget önnek, hogy ne csak ételeivel és szolgáltatásaival tűnjön ki a tömegből, hanem a textíliák révén is. Segítünk megvalósítani álmait az abroszokágyneműhuzatok vagy akár függönyök terén. Katalógusaink mellett letölthető Esettanulmányunk segít abban, hogy mire kell önnek figyelnie már az ajánlatkéréskor is, kollégáink pedig 26 év szakmai tapasztalattal segítik – akár helyszíni felméréssel is – minden apró részletben a tervezés első lépésétől a textíliák átvételéig. 

Vendtex Kft.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0