Hogyan mossunk? Profi mosodai tanácsok (nem csak) szállodáknak és éttermeknek

A szállodai és éttermi textíliák hosszú évekig történő használatának három fontos alapfeltétele van: az eleve jó minőségű textília, a helyes, rendeltetésszerű használat, valamint a gondos mosás és kezelés. A jó minőségű textíliákat biztosítjuk, a helyes használat pedig öntől függ. De mi a helyzet a megfelelő mosási feltételekkel? Mit hány fokon és hogyan lehet mosni? Mihez kezdjen a makacs foltokkal, mint a vörösbor vagy kávé? Ezekben a kérdésekben egy profi mosodához fordultunk, és tanácsaikat most továbbítjuk önnek, hogy az ágyneműhuzatokra, frottírokra, abroszokra és más textíliákra fordított befektetése biztosan megtérüljön a hosszú éveken át tartó használhatóságnak köszönhetően.

Mit mivel, hogyan mossunk? A legfontosabb a textíliák szétválogatása

A textíliák mosásakor kulcsfontosságú, hogy típus szerint szétválogassuk őket. Az éttermi és szobai textíliákat, valamint frottírokat soha nem szabad együtt mosni! Hiszen például egy frottír törölköző sokkal szennyezettebb, vizesebb lehet, mint egy éttermi szalvéta vagy ágyneműhuzat.

Ezen kívül fontos a mosógépek kapacitása és a mosási tömeg is. A túltöltött gépeknél a kimosott textíliákat nem járja át annyira a mosószer, szennyezettek maradhatnak. A tiszta textíliák érdekében mindig figyeljen oda a mosógép ajánlott töltőtömegére!

Végül, de nem utolsó sorban pedig ne a mosási időn és a mosószer mennyiségén és minőségén spóroljon. Ne feledje: az éttermi és szállodai textília, legyen az abrosz vagy ágynemű, bár láthatatlannak tűnik, de nagyon is fontos szerepe van a vendégelégedettségben.

Ne okozzon csalódást vendégeinek se az asztalnál, se a szobában, fürdőszobában vagy wellnessben! Válasszon olyan tartósan, évekig használható textíliákat éttermébe vagy szállodájába, amik egyaránt lenyűgözik vendégeit, és méltóképpen képviselik önt is. Mintakollekcióink segítségével (melyeket ide kattintva tud igényelni) még az ajánlatkérés előtt meggyőződhet az alapanyagok minőségéről.

Milyen vízlágyítót és mosószert használjunk?

Tény, hogy Magyarországon különösen kemény a víz, és ez nagyban befolyásolja a textíliák mosásának minőségét, puhaságuk megőrzését. Ez ellen pedig – sajnos – csak különböző vízlágyító szerekkel küzdhetünk, amiknek használatát nem érdemes elhanyagolni. Hiszen ha vízlágyító segítsége nélkül, kemény vízben mosunk, legyen szó bármilyen anyagról (damaszt abroszról vagy éppen frottír törölközőről), egy idő után beszürkül. A szürke abrosz, szalvéta vagy ágyneműhuzat pedig kifejezetten lelombozó otthon és az étteremben, szállodában egyaránt. Hogy milyen összetételű mosószereket használjunk, valamint milyen arányú koncentrációban ajánlott a vízlágyító hozzáadása, azt a víz minősége határozza meg.

Azonban ne csak a vízlágyítóra hagyatkozzon, ha ragyogóan fehér abroszokat, fürdőköpenyeket vagy paplanhuzatokat szeretne tudni éttermében, szállodájában! Figyeljen oda már a beszerzéskor is: kizárólag olyan beszállítótól szerezze be éttermének és szállodájának textíliáit, mely az ajánlatkéréstől a szállításig megbízhatóan informálja a termékek tulajdonságairól, útmutatók segítségével a mosási és kezelési folyamatokról, és akihez bármilyen kérdéssel, kéréssel, akár problémával fordulhat a textíliák átvétele után is!

Tudjuk, hogy a szálloda- és vendéglátó iparban kiemelten fontos a gyorsaság. Olykor sajnos előfordul, hogy sürgősen szükség van egy új garnitúra szalvétára, abroszra vagy törölközőre. Webáruházunk kialakításakor pontosan ezt az igényt tartottuk szem előtt: olyan termékekkel töltöttük fel online rendelési felületünket, melyeknek szállítását legkésőbb 5 munkanapon belül vállalni tudjuk.

(A webáruházban található textíliák egységcsomagolásban kaphatók, a feltüntetett színekben és méretekben. Amennyiben önnek ezektől eltérő mennyiségre van szüksége, kérjük vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal.)

Mivel és hogyan szedjük ki a zsíros foltokat?

A foltok a textília leggyakoribb és legnagyobb ellenségei. Azonban legyen szó kávéról, vörösborról vagy akár vérről, ma már szerencsére nem az ecetes olló az egyetlen megoldás.

A legfontosabb, hogy ne hagyja napokig állni és száradni a foltos textíliákat, mert minden egyes nappal egyre jobban beszívódik a szennyeződés a szálakba. Rögtön cselekedjen, ám a forró víztől óva intenénk. Ha egyből leforrázzuk a foltos abroszt, ágyneműt vagy éttermi szalvétát, azzal nem hogy jót nem teszünk, hanem roncsoljuk is az anyagot.

Hogyan szedjük ki a vörösborfoltot?

Hipót vagy zsíroldót lehet használni, de csak óvatosan, megfelelően hígítva és sosem szabad közvetlenül a foltra rakni, mert az magát a szövetet és fonalszálakat károsítja. Ma már a bor, vér vagy pirospaprikás pörköltszaft nem jelenthet gondot a mosodáknak, ellenben kihívás a fekete zsíros foltok, mint a cipőpaszta és a korom, vagy akár az ismeretlen távolkeleti fűszerek.

Honnan tudhatjuk, hogy jó minőségű frottírt vásároltunk?

Mosodai partnerünk, a Top Clean is felhívta arra a figyelmet, amit mi sem győzünk hangsúlyozni: ne az ár legyen a legfontosabb tényező ágyneműhuzat-, szalvéta-, frottír– vagy akár abroszvásárlásnál. Mindig kerülje látványosan túl olcsó textíliákat, hiszen az ilyen döntésekkel ahelyett, hogy kímélné a költségvetését, csak növeli kiadásait. Például egy jó minőségű ágyneműt elég akár ötévente beszerezni, azonban egy gyanúsan olcsó garnitúrát akár már fél éven belül kidobhat a túl gyors elhasználódás miatt.

De honnan tudhatja, hogy egy szállodai vagy éttermi textília tartós, megfelelő minőségű-e? Egyrészt mintakollekciók segítségével meggyőződhet az alapanyagról, próbagyártás esetén pedig a készterméket alávetheti akár mosási teszteknek is a mellékelt útmutatók alapján. De vannak még további jelek is a gyenge minőségre vonatkozóan. Mindenképpen kezdjen gyanakodni például, ha egy frottírt csak 40 fokon ajánlott mosni: ha 100% pamut összetételű, akkor minimum 60 fokon tisztítható higiénikusan, mert afölött pusztulnak el a baktériumok.

Megfelelő mosással és kezeléssel hosszútávon megőrizhető az éttermi és szállodai textíliák élettartama is. Azonban még valamit tehet azért, hogy biztosan jó befektetési döntést hozzon: válasszon mindig olyan abroszt, szalvétát, fürdőlepedőt vagy éppen ágyneműt, ami minőségével garantálja a tartós, hosszú évekig tartó használatot! Bár óva intjük az olcsó textíliáktól, kínálunk önnek egy olyan lehetőséget, ahol nem kell tartania a gyenge minőségtől. Kifutó termékeink listáiban kizárólag olyan textíliákat talál, amikből bár pótlást nem tudunk biztosítani, de szállodai és éttermi minőséget, valamint kedvező árat igen.

Kattintson a képre és töltse le kifutó termékeink listáit!

Nem tudja, hogyan fogjon hozzá az ajánlatkéréshez? Hogy milyen információkat kell átadnia a beszállítónak ahhoz, hogy biztosan olyan textíliákat rendeljen, amik megfelelnek az ön és vendégei igényeinek? Töltse le katalógusainkat, melyekhez most mellékeljük Esettanulmányunkat, ami rávilágít és megoldást kínál azokra a problémákra, amikkel rengeteg vendéglátós küzd a textíliákat beszerzésekor.

 

Vendtex Kft.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0