Mitől lesz gyerekbarát a szálloda? Védjegy és családbarát textíliák

Berobbant a nyár és mindjárt itt van a vakáció is – azaz indul a gyerek- és családbarát szállodák legforgalmasabb időszaka. Tudjuk, hogy a gyerekbarát kifejezés mennyire népszerű (nem csak) a magyar turizmusban és a vendégek körében. Rengetegen keresik (főleg nyáron) a családbarát szállodákat, ahol nem csak szívesen fogadják a kis- és nagy gyerekeket, de fel vannak készülve szolgáltatásokkal, programokkal is a családi nyaralásokra. Azonban vigyázzon: nem minden szálloda használhatja a gyerekbarát jelzőt! Szigorú kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy családbarát szállodaként népszerűsíthessük magunkat. E heti bejegyzésünkben nem csak azt mondjuk el, hogyan válhat szállodája gyerekbaráttá, de megsúgjuk azt is, melyek azok a családbarát textíliák, amik hozzásegíthetik a védjegy megszerzéséhez.

A családbarát szállodák új hivatalos védjegye

Az MSZÉSZ új, egységes követelményrendszerével megnehezedik azoknak a szállodáknak a dolga, akik családbarátként népszerűsítik magukat, azonban a szolgáltatások minősége nem éri el azt a szintet, ami elvárható lenne a családokat kiszolgáló szereplőknél a hazai turizmusban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még 2018-ban hirdette ki a Családbarát védjegy bevezetését, mely a teljes szolgáltató szektorban alkalmazható. Ezzel a bevezetéssel összhangban indult el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének projektje: a Hotelstars szállodaminősítési rendszer kiegészítéseként dolgozták ki a családbarát minősítés megszerzéséhez szükséges kritériumrendszert.

Családbarát ágynemű

„[…] az európai példák tanulmányozása és többszörös szakmán belüli egyeztetés során létrejött az a 91 pontból álló kritériumrendszer, mely garanciát jelent a vendégek számára, és iránymutatásul szolgál a szálláshelyek felé” – nyilatkozta a Turizmus.com-nak Baldauf Csaba, az MSZÉSZ általános alelnöke, a Kolping Hotel Family&Spa igazgatója.

A kritériumrendszer egy háromszintű, átfogó szabályozás, mely kiterjed a szálloda működésére és szemléletére – így a lokációra, biztonságra, felszerelésre, családbarát szobák és apartmanok számára és a kétágyas szobákhoz viszonyított arányára. Kitér még a közösségi terek, éttermek, a wellness részleg gyerekbarát követelményeire is, és az is meghatározásra került, hogy a különböző vendégvélemény-oldalakon milyen értékelést kell elérnie a szállodának. Három szinten lehet minősítést szerezni: bronz (belépési), ezüst (fejlett) és arany (érett). Fontos, hogy már a belépési szinten is nagy elvárásoknak kell megfelelni!

Gyerek ágynemű

Egy családbarát szálloda kritériumai

A teljes, 91 pontból álló kritériumrendszert a Hotelstars weboldaláról érheti el. Bizonyos szempontoknak mindhárom említett szinten meg kell felelni a családbarát szálloda minősítés megszerzéséhez. Ilyen kritérium például, hogy „a szobai felszerelések a gyermek életkorának megfelelően rendelkezésre állnak és azokat kérésre a családok számára dedikált szoba mennyiségnek megfelelően a szobában biztosítják: babaágy ágyneművel, gyermekágy, fürdetőkád, pelenkázó állvány vagy lap, bili, fellépő”.

Nem kötelező kritérium, de ajánlott a kérésre baba/gyermekköntös bekészítése és a szaunázási lehetőség biztosítása a családoknak (finn szauna esetén max 70°C; vagy gyerekekkel is látogatható sószoba).

Családbarát textília: a családbarát szálloda alapfeltétele

Ahhoz, hogy gyerekbarát szállodaként megfelelő szolgáltatást nyújtsunk, nem elegendő csupán a kritériumoknak megfelelni. Biztosítani szükséges a szolgáltatásoknak megfelelő olyan kiegészítőket is, mint a családbarát textília.

A gyerekbarát textíliák esetében talán még fontosabb a minőség és higiénia, mint általában a szállodai textíliáknál. Ez bár a gyerekeknek nem számottevő kérdés, a szülők bizony fokozottan ügyelnek rá, hogy gyerekbarát legyen az ágynemű, törölköző, ágyneműhuzat vagy lepedő – mind minőségben és higiéniában, mind pedig anyagösszetételében és kinézetben.

Családbarát ágynemű, gyerek ágyneműhuzat és a matracok védelme

A családbarát ágynemű, gyerekbarát ágyneműhuzat könnyen kezelhető, mosható (ezáltal higiénikus), és természetesen tartós is – elég egy szezonban egyszer beszerezni őket, hiszen a minőségük révén sűrű használat és mosás mellett is hosszú élettartammal rendelkeznek. A családbarát ágynemű nem csak mosható, de csomósodásmentes és antiallergén is, így biztosítja a nyugodt alvást, zavartalan pihenést. Mielőtt azonban megrendeli a legelső ágyneműhuzatot vagy gumis lepedőt, melyet családbarát jelzővel illettek, győződjön meg a minőségéről is! Ebben segíthetik önt mintakollekcióink: az igénylés elküldése után kollégáink 24 órán belül felveszik önnel a kapcsolatot, hogy megbeszéljék, pontosítsák igényeit, elképzeléseit a családbarát textíliákkal kapcsolatban.

Egy családbarát szálláshelyen érdemes fokozottabban odafigyelni a matracok elhasználódásának mértékére is. Ahhoz, hogy ne okozzon gondot a kiömlött üdítő vagy az éjszakai balesetek, mindenképpen használjon matracvédőt – így nem csak higiénikusabb alvást tud biztosítani vendégeinek, de még tovább megőrizheti drága matracait is.

Gyerek köntös, családbarát törölköző

A családbarát szállodák nyújtotta egyik legnagyobb élmény, ha a gyerekeknek lehetőségük van pancsolni, medencézni a nagy nyári melegben. Ehhez azonban nem elegendő csupán egy gyerekmedence biztosítása. A szülők nyugalma és a gyerekek jó közérzete érdekében biztosítani kell a magas nedvszívó képességű, puha gyerek köntösöket és frottír törölközőket is – nem csak a medence szélén, hanem a fürdőszobában is.

(A gyerek köntösökkel kapcsolatban kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal).

Családbarát éttermi textíliák

Hol fordulnak elő a lehető gyakrabban a makacs foltok, szennyeződések, ha nem az étteremben? Ez pedig még inkább igaz egy gyerekbarát étterem esetében – óhatatlanul is kilöttyen a leves, felborulhat egy pohár üdítő vagy rácseppenhet a ketchup az abroszra. Ezért is kiemelten fontos az, hogy az éttermi asztalterítő szennytaszító képessége magas legyen, jól bírja a sűrű mosást és dörzsölést, és ne kezdjen fakulni a színe mindössze pár használat után. Eddig minderre a teflonos abrosz volt a megoldás, azonban már elérhetővé tettük az új abrosz kollekció részeként azokat a speciális alapanyagokat is, melyek a fenti kritériumoknak maradéktalanul megfelelnek.

Ha családbarát szállodája van, fordítson kiemelt figyelmet a családbarát textíliákra is! Ha már tudja, hogy milyen típusú éttermi vagy szállodai textíliára van szüksége, nincs más hátra, mint az elképzelések pontosítása. Katalógusaink mellett letölthető esettanulmányunk utat mutathat önnek, munkatársaink pedig segítenek az egyedi megjelenés kialakításában is.

Vendtex Kft.

Előző

Következő

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0